Human computing.

Vi börjar med att få se två nervösa män som talar inför en publik. Mitt första intryck känns som de kommer bli en väldigt lång och tråkig 50-minuters tittande.. Men så snart den andra mannen Luis börjar prata så kommer han in i något som kallas Kaptcha och det hela börjar bli mer intressant. Kaptcha ett program som kan skapa test som människor kan klara av men inte program/datorer själva.

Måste bara tillägga vilken otroligt jobbig röst han har!

Vi kommer rätt snart in i diskussioner kring saker som datorer kan klara av och vad vi människor kan klara av och han börjar visa en del exempel på vad för olika säkerhetssystem man kan använda sig av på nätet som inte datorer än kan klara av. De hela saxas med nördiga skämt ;)

Vidare diskuterar han hur man ska kunna få människor att arbeta med att förbättra namngivningen på bilder på nätet. Däribland genom att användarna får spela ett spel som går ut på att namedroppa ord som passar in på en bild.

Han ger mycket statistik och quotes vad folk sagt om själva spelet i sig, verkar som att det fått mycket positiv kritik och verkar väldigt beroende. Visst blir man lite sugen på att testa själv :)

Nästa spel han börjar disktuera handlar om hur man kan få alla ord som nu taggats på diverse bilder att placera sig rätt på en bild. Så om en bild har ordet bil och bara en del av bilden föreställer en bil så ska man alltså kunna se var själva bilen är. Detta ska lösas genom ett spel som kallas peekaboom. Spelet går alltså ut på att ena spelaren har en svart bild, andra har hela bilden och ett ord. Där ordet passar in klickar den andra spelaren på bilden och första spelaren får nu upp just den biten och ska gissa sig till det rätta ordet.

Han fortsätter beskriva spel och hur dom liknar varandra i grunden. I det stora hela beskriver han hur man kan göra datorer smartare och lättare med gratis arbetskraft från människor som är villiga att jobba med detta genom att spela spel som dom både gillar och görs beroendeframkallande.

Rätt intressant film men aningen för lång. Fast otroligt va smarta ideer han har.


<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qlzM3zcd-lk&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qlzM3zcd-lk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0